Wat een onvergetelijke dag was het Frion Festival 2023! Bomvol en verbindend, zo kunnen we deze lustrumeditie het best omschrijven.

Op zondag 21 mei 2023 vierden we de 10de editie van het Frion Festival in Theater de Spiegel. Na maanden auditeren, repeteren en nog meer voorbereiden meldt ’s ochtends om half 10 de eerste deelnemer zich bij de artiesteningang. Direct wordt hij aan de hand meegenomen door een van de vrijwilligers: van de artiestenfoyer tot de kleedkamers, de visagie en natuurlijk het podium waar de band aan het inspelen is, alles wordt verkend. Langzaamaan vult de artiestenfoyer zich met meer deelnemers. Zoals Nathalie, die niet op kan houden met giechelen, zoveel zin – en een beetje spanning - heeft ze voor vandaag. Als eerste wil ze weten of haar roze glitterpak al klaarhangt. Dan checkt ze toch ook even of Joost Vonk, de artiest die haar op het podium begeleidt, er al is. 

Tegen 11 uur begint het drukker te worden rondom De Spiegel. De 60 leden van de Meander Junior Bigband bouwen hun podium op, terwijl de eerstejaars studenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg op Landstede mbo druk bezig zijn met de voorbereiding van het voorprogramma. Karaoke, snacks & drinks, schmink, creatieve workshops, Oud-Hollandse spelen en een fotobooth zorgen voor een geweldige sfeer. In de foyer nemen cliënten nog één keer de toneelvoorstelling door, verkleed als oma, opa, zuster en directeur van een bejaardentehuis. 

Op het hoofdpodium wordt de drumkit van Nick binnengereden. Hij is aan de beurt om nog één keer ‘Stil in mij’ van Van Dik Hout te oefenen. Dat is voor Nick eigenlijk helemaal niet nodig, want deze stoere drummer is geboren voor het podium. Maar ja, dan kunnen we ook nog even het geluid testen en de lichtshow oefenen. En dan loopt het tegen drie uur. Iedereen heeft inmiddels geoefend en alle deelnemers verzamelen zich in de artiestenfoyer. Op het toneel wordt het licht gedimd… De show gaat beginnen!

Als opening is er een drumbattle tussen Nick, Jan Willem en Alex, die speciaal voor vandaag zijn vrolijke smiley-shirt aangetrokken heeft. Alex zien we tijdens de show nog wel vaker, want oh, wat trekt dat podium! En dan volgen er fantastische acts, waaronder Reni die solo ‘Daar bij de Waterkant’ zingt. DJ Bromsnor die zijn medebewoners aankondigt. Jan die met een onvervalste snik ‘Ik verscheurde je foto’ laat horen. Petra die met een nummer van Nick en Simon zelfs haar begeleidend artiest Karel J. Schepers ontroert. En Mi-Won, die met knikkende knietjes in de coulissen staat, maar vervolgens tóch een perfecte vertolking van ‘Als het avond is’ van Suzan & Freek neerzet. Wat een talent! En dan, act nummer 22. Ons eigen koor, de Frion All Stars, sluit de show af met het spetterende ‘Kom van dat dak af’. Alle deelnemers stralen van plezier en het enthousiaste publiek maakt de beleving compleet.

Samen met de sponsoren sluiten we de dag af met een borrel en sponsordiner. Tijdens het diner worden schilderijen en keramiekobjecten geveild die gemaakt zijn door de kunstenaars van Frions Kunst-Lijn 3. De kunstenaars zelf zijn ook aanwezig en schrijven ijverig de bedragen op waarvoor hun kunst geveild wordt. De opbrengst van de veiling is voor de Stichting Vrienden van Frion.

’s Avonds krijgen we een appje van de begeleiding van Alex, die vandaag de show samen met Boudewijn presenteerde. Alex en zijn begeleider zitten samen op de rand van het bed en nemen nog even de dag door. Want met zoveel mooie indrukken, lukt slapen voorlopig nog niet… 

Wat een dag vol passie, talent en verbinding! We kijken met trots terug op deze bijzondere editie van het Frion Festival. We willen iedereen die geholpen heeft bij deze mooie dag hartelijk bedanken voor hun bijdrage! 🌟

Foto's: Henk Overweg