Frion Festival ‘24: iedereen in de wolken!

Op zondag 12 mei vond de elfde editie van het Frion Festival plaats, met als thema ‘In de wolken’. De deelnemers hebben weer staan shinen! Niet alleen vóór, maar ook achter de schermen. Voorafgaand aan het festival werkten Frion-cliënten, Zwolse studenten en vrijwilligers samen aan de voorbereidingen van deze succesvolle editie, die ruim 600 bezoekers naar theater De Spiegel trok.


Bomvol voorprogramma
Het evenement begon dit jaar weer met een gezellige en zonovergoten buitenmarkt als voorprogramma. Tussen 13.00 en 15.00 uur waren op het plein rondom het theater allerlei activiteiten te doen, georganiseerd door eerstejaars studenten van Landstede Mbo Maatschappelijke Zorg. Van konijnen knuffelen, koekhappen, touwtrekken, (fles)voetballen tot ritjes maken in de fietstaxi. In het loading dock van het theater warmde de junior bigband van het Meander College het publiek met hun swingende repertoire op voor de muzikale show. En voor wie trek of dorst kreeg van al dit leuks, waren er kraampjes met drinken, ijs, poffertjes, hamburgers en suikerspinnen.


Licht uit, spot aan!
Op het toneel van de Mateboerzaal en backstage werd al sinds 10.00 uur hard gewerkt door de Friontalenten, technici en de Frion-huisband. Samen zetten zij daar de laatste puntjes op de i voor het decor, licht en geluid. Om 15.00 uur begon de spetterende show met het nummer ‘In de wolken’, uitgevoerd door het Frion All Stars-koor. Daarna volgden twintig muzikale acts, afgewisseld met improvisatietheater. Een afwisselende show met de mooiste meezingers van onder andere Hazes, Grease, Snelle en Nick & Simon.


Eenmaal, andermaal, verkocht!
Na de muzikale show is het tijd voor de borrel en sponsordiner met kunstveiling van schilderijen en keramiek gemaakt door de kunstenaars Frions Kunst-Lijn 3. Onder toeziend oog van de kunstenaars zelf worden hun prachtige stukken geveild. Er wordt flink geboden en de kunstenaars kunnen soms zelf bijna niet geloven hoe gewild hun kunst is! De opbrengst van de veiling is voor de stichting Vrienden van Frion.

 

Verbinding in de breedste zin van het woord
Zeg je Frion Festival, dan zeg je verbinding. Elk jaar bundelen tientallen mensen vrijwillig hun krachten om er samen weer een feestje van te maken. Zo maakten cliënten van Frions dagcentrum de Molenkamp de houten wolken voor het decor. Studenten van ArtEZ begeleidden het Frion All Stars-koor bij de voorbereidingen en de choreografie van het openingsnummer. De shirts die de koorleden droegen, werden ontworpen door studenten van het Deltion College. En backstage waren visagisten aanwezig om deelnemers op te maken en hun haar te doen.


Tot volgend jaar!

 “Geweldig, ontroerend, verrassend. Een dag om jaarlijks naar uit te kijken.”
- Bezoeker Frion Festival

Voor veel cliënten is het Frion Festival hét hoogtepunt van het jaar. Maar ook bezoekers kijken nu al uit naar de volgende editie. Zet zondag 18 mei 2025 maar alvast in je agenda. Want dan maken we er weer een onvergetelijke dag van!

Foto’s: Marijke Ripke